درایر کمپرسور هوا یکی از پرکاربردترین محصولات شناخته میشود که موجب بالا بردن کیفیت هوای فشرده و عملکرد بهتر سیستمها میگردد. درایرها در مدلهای مختلفی همانند درایر جذبی، درایر تبریدی و… تولید میگردند. بنابراین به هنگام انتخاب نوع درایر مناسب باید موارد مختلفی را در نظر بگیرید، این موارد به قرار زیر هستند:
- میزان جریان هوا: ابتدا برای انتخاب درایر مورد نظرتان مشخص کنید به چه میزان جریان هوا نیاز دارید. بنابراین باید کل حجم هوای مورد نیاز برای همه کاربردهایتان را حساب کنید.
- نقطه شبنم: به هنگام انتخاب درایر باید میزان تولید نقطه شبنم را هم در نظر بگیرید. نقطه شبنم در حقیقت دمایی میباشد که بعد از سرد شدن هوا، منجر به تبدیل بخار آب به مایع میگردد. بنابراین میزان نقطه شبنم به نوع کاربرد آن در دستگاهها وابسته است. به عنوان مثال اگر از درایر در فرآیندهای دارویی استفاده شود به نقطه شبنم پایینی احتیاج است تا مانع از رشد باکتریها گردد.
- نوع کاربرد: برخی از درایرها به گونهای طراحی شدهاند تا بتوان در صنایع خاص همانند صنعت دارویی، غذایی و… به کار گرفته شوند.
- فضای موجود: به هنگام خرید درایر، اندازه آن را در نظر بگیرید و ان را متناسب با مکان مورد نظر انتخاب کنید تا بتوان آن را نصب و استفاده کرد.
- توجه به قابلیتهای مختلف: برخی از درایرها از قابلیتهای متنوعی همانند کنترلکنندهها، فیلترها و… برخوردار هستند.
- قیمت: امروزه انواع درایرها در طیف وسیعی از قیمتها تولید شدهاند، به هنگام انتخاب درایرها باید قیمت این محصولات را هم در نظر گرفت.
درایر جذبی
درایر جذبی از جمله دستگاههایی میباشد که جهت حذف رطوبت از هوای فشرده به استفاده از مواد جذاب رطوبت همانند آلومینا و سیلیکاژل میپردازد. در حقیقت هوای فشرده دارای رطوبت باید از برجی که مواد جاذب دارند، عبور کند تا رطوبت آن از بین برود و هوا حالت خشک بدست آورد. میتوان برخی از مزایا و معایب درایر جذبی را این گونه بیان کرد:
مزایا درایر جذبی
- نقطه شبنم پایین: درایرهای جذبی میتوانند نقطه شبنم پایینی را بدست آورند، بنابراین درایرهای جذبی برای مصارفی که نیاز به هوای خشک دارند همانند صنایع غذایی، صنایع دارویی و شیمیایی گزینه مناسبی محسوب میشوند.
- بدون نیاز به برق: طیفی گستردهای از درایرهای جذبی برای احیای خود از انرژی گرمایی بهره میبرند، بنابراین نیاز به برق ندارند. به همین دلیل این قابلیت امکان استفاده از این درایرها را در مناطق با دسترسی محدود به برق همانند مناطق روستایی و… به راحتی میسر کرده است.
- نیاز به سرویس و نگهداری کم: درایرهای جذبی دارای قطعات متحرک محدودی هستند، بنابراین نیاز به تعمیر و نگهداری از این درایرها کمتر است.
- سازگار با محیط زیست: کارکرد این درایرها با استفاده از مواد مضر و مبرها نمیباشد، بنابراین این دستگاهها سازگاری بالایی با محیط زیست دارند.
معایب درایر جذبی
- هزینه اولیه بالاتر: این نوع درایرها نسبت به سایر درایرها از هزینه اولیه بالاتری برخوردار هستند.
- مصرف انرژی زیاد: معمولا درایرهای جذبی که از انرژی گرمایی استفاده میکنند تا مواد جاذب خود را احیا سازند، از مصرف انرژی بالاتری نسبت به سایر درایرها برخوردار هستند.
- نیاز به تعویض کردن مواد جاذب: میتوان گفت مواد جاذب این درایرها بعد از گذشت دورهای خاص باید تعویض شوند، این امر ممکن است هزینههای اضافی را به همراه داشته باشد.
- حساسیت به گرد و غبار: برخی از درایرهای جذبی حساسیت بالایی به گرد و غبار دارند، بنابراین باید از فیلترهای اضافه در این درایرها استفاده شود.
- تولید گرما: درایرهای جذبی که با استفاده از گرما به احیاسازی مواد جاذب میپردازند، ممکن است به تولید گرمای بالایی بپردازند. بنابراین امکان استفاده از تهویه اضافه در این درایرها وجود دارد.
درایر تبریدی
درایر تبریدی یکی دیگر از درایرهای است که به حذف رطوبت از هوای فشرده کمک میکند. امروزه از این درایرها در صنایع مختلفی همانند صنایع غذایی، دارویی، شیمیایی، الکترونیک و… استفاده میشود. پیش تر در مقاله اجزای درایر تبریدی به طور کامل به بررسی اجزای تشکیل دهنده یک درایر تبریدی پرداختیم. در ادامه برخی از مزایا و معایب این درایرها را میتوان این گونه شرح داد:
مزایا درایر تبریدی
- امکان ایجاد نقطه شبنم پایین: این درایرها امکان تولید نقطه شبنم پایینی دارند که موجب کاربردهای وسیعتر آنها در صنایع دارویی، غذایی، شیمیایی و… شده است.
- قابل اطمینان: این درایرها از عملکرد مطمئنی برخوردارند، به همین جهت نیاز به تعمیر و نگهداری کمتری دارند.
- تنوع: امروزه طیف وسیعی از درایرهای تیریدی در اندازهها و ظرفیتهای گوناگون ایجاد شدهاند تا بتوان جهت رفع نیاز صنایع مختلف به کار گرفته شوند.
- ظرفیت بالا: درایرهای تبریدی در حجمهای بزرگی وجود دارند، بنابراین امکان تولید حجم زیادی از هوای خشک را خواهند داشت.
معایب درایر تبریدی
- هزینه اولیه بالا: هزینه اولیه درایرهای تبریدی نسبت به سایر درایرها همانند درایر جذبی بسیار بالاتر است.
- نیاز به برق: کارکرد این درایرها با نیروی برق صورت میگیرد، بنابراین استفاده از آنها در مکانهای با محدودیت دسترسی به برق نامناسب است.
- تولید گرما: این درایرها به هنگام کار گرما نیز تولید میکنند، بنابراین احتیاج به تهویه اضافه دارند.
- مبرد: درایرهای تبریدی با استفاده از مبرد به خنکسازی هوا میپردازند که برای محیط زیست مضرراتی دارد.
- حساسیت به دمای محیط: معمولا درایرهای تبریدی تحت تاثیر دمای مکان استفاده قرار میگیرند، به طوری که در محیطهای گرمتر امکان دارد عملکرد مناسبی نداشته باشند.
:: بازدید از این مطلب : 39
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0